Doorslaand vocht in de muren

Oorzaken vochtinfiltratie

Vocht in muren en vochtplekken aan de buitenmuur komen voornamelijk voor bij gevels die gericht zijn op het zuid-zuidwesten. Dit komt omdat de wind in Belgiƫ voornamelijk uit het zuidwesten komt en deze wind is de regen-brengende wind.

Waterinfiltratie langs gevels komt door slagregen. Het zijn dus voornamelijk de gevels die naar het zuiden, westen en vooral zuidwesten gerichte gericht zijn die sterk onderhevig zijn aan vochtinsijpeling.

Doordat het metselwerk en de bakstenen van gevels nooit 100% waterdicht zijn, kunnen ze water gaan opnemen. Normaliter is dit geen probleem maar soms kan dit wel de oorzaak zijn van serieuzere vochtproblemen. Een slecht geplaatste spouwmuur, geen isolatie, een gevel die beschadigd is, … zijn allemaal factoren die het doorslaand vochtprobleem kunnen veroorzaken.

Om vochtinfiltratie langs gevels te voorkomen kan men opteren om de buitenmuur te impregneren. Hierbij zal men het buitenmetselwerk voorzien van een kleurloos vochtwerend product. De buitenmuur mot wel in goede staat zijn (en dus zeker geen scheuren mag vertonen). Daarnaast moet de buitenmuur uit compacte materialen bestaan.

Behandeling doorslaand vocht

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van de gevelsoort. Vaak is het impregneren van de gevel voldoende als deze nog in goede staat verkeerd. Echter wordt er in de meeste gevallen bij de bestrijding van het vochtprobleem eerst opgestart met het reinigen en renoveren van de gevel. Daarna kan de behandeling tegen doorslaand vocht uitgevoerd worden. Wij werken met zeer kwalitatieve producten die het vochtprobleem daadwerkelijk aanpakt.