Doorslaand vocht in de muur

Alle werken met factuur en garantie

Oorzaken vochtinfiltratie

Vocht in muren en vochtplekken aan de buitenmuur komen voornamelijk voor bij gevels die gericht zijn op het zuid-zuidwesten. Dit komt omdat de wind in Belgiƫ voornamelijk uit het zuidwesten komt en deze wind is de regenbrengende wind.

Waterinfiltratie langs gevels komt door slagregen. Het zijn dus voornamelijk de gevels die naar het zuiden, westen en vooral zuidwesten gerichte gericht zijn die sterk onderhevig zijn aan vochtinsijpeling.

Om vochtinfiltratie langs gevels te voorkomen kan men opteren om de buitenmuur te impregneren. Hierbij zal men het buitenmetselwerk voorzien van een kleurloos vochtwerend product. De buitenmuur mot wel in goede staat zijn (en dus zeker geen scheuren mag vertonen). Daarnaast moet de buitenmuur uit compacte materialen bestaan.

Vocht in muren door regendoorslag

Regendoorslag via de muren is de belangrijkste oorzaak van doorslaand vocht. Via deze slagregen kan er waterinfiltratie in de gevel ontstaan. Slagregen kan worden gedefinieerd als regen die door de wind op de gevel terecht komt. Vooral de gevels die naar het zuiden en zuidwesten gericht zijn zullen sterk belast worden door slagregen.

Andere factoren vochtdoorslag

Doordat het metselwerk en de bakstenen van gevels nooit 100% waterdicht zijn, kunnen ze water gaan opnemen. Normaliter is dit geen probleem maar soms kan dit wel de oorzaak zijn van serieuzere vochtproblemen. Een slecht geplaatste spouwmuur, geen isolatie, een gevel die beschadigd is, … zijn allemaal factoren die het doorslaand vochtprobleem kunnen veroorzaken.

Bepalende factoren

De mate van doorslaand vocht bij gevels wordt door een paar factoren bepaald: de steensoort, de ouderdom van de voegen en de muurdikte of de spouwaanwezigheid.

Gevolgen doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan op muren onder de vorm van vochtproblemen geĆÆdentificeerd worden. Zijn er barsten of scheuren in uw gevelstenen aanwezig? Lost het voegwerk van uw buitenmuur? Als de buitenmuur daarnaast ook een groene kleur door algen heeft, is de kans groot dat uw woning onderhevig is aan doorslaand vocht.
Er kunnen ook nog andere symptomen van vochtproblemen optreden:

  • Loslatend behang
  • Schimmels bv. achter kasten en banken
  • Een onfrisse geur
  • Een hoge luchtvochtigheid in de woning

Behandeling doorslaand vocht

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van de gevelsoort. Vaak is het impregneren van de gevel voldoende als deze nog in goede staat verkeerd. Echter wordt er in de meeste gevallen bij de bestrijding van het vochtprobleem eerst opgestart met het reinigen en renoveren van de gevel. Daarna kan de behandeling tegen doorslaand vocht uitgevoerd worden. Wij werken met zeer kwalitatieve producten die het vochtprobleem daadwerkelijk aanpakt.