Herstel van scheuren in gevel en muren

Oorzaken scheur in muur

Scheuren zijn vaak het gevolg van bouw- of constructiefouten of van een veranderingen in de constructie bijvoorbeeld. Het kunnen spouwankers zijn die gaan roesten. In sommige gevallen zijn ze in het geheel niet aangebracht of op de verkeerde plek geplaatst.

De dakconstructie kan te zwaar voor de dragende muren of het gewicht daarvan is niet gelijkmatig verdeeld. Vloeren kunnen op termijn een zodanige druk op een muur uitoefenen dat die de spanning niet meer verdraagt met scheurvorming als gevolg.

Horizontale scheuren kunnen ontstaan doordat de muur niet flexibel genoeg is om met de ondergrond mee te buigen. Horizontale scheuren zijn over het algemeen gevaarlijker omdat ze niet gemakkelijk ontstaan. Ze zijn ook wat minder voorspelbaar. Bovendien zijn hun oorzaken moeilijker te achterhalen.

Onvoldoende aangepaste funderingen of draagvloeren. Meestal geeft deze situatie verschillende scheuren in meerdere bouwdelen, soms met grote scheurbreedtes. Deze situatie kan wijzen op een potentieel stabiliteitsprobleem.

Een deur- of raamkozijn kan de neerwaartse druk van de muur niet langer kan weerstaan. Temperatuurverschillen kunnen ook een oorzaak zijn van muurscheuren. Verhitting, afkoeling of een te grote onbalans tussen de binnen- en de buitentemperatuur berokkenen dan schade door het optreden van spanningsverschillen.

Scheuren duurzaam herstellen

Wanneer moet je de scheuren in je muren nu laten herstellen? Enkel een specialist kan dit bepalen! Hoe eerder de muurscheur wordt hersteld hoe beter. Een scheur in een muur zal nooit uit zichzelf herstellen, het kan enkel verergeren. Herstellen is dus de boodschap!

De kosten nemen toe naarmate je langer wacht aangezien de scheur zich kan vergroten. Wacht dus niet te lang om je muurscheuren te laten herstellen.