platdak herstellen gent, reclame bovenop dak.

Plat dak herstellen Gent

Alle werken met factuur en garantie

Wie zijn wij? Over ons

Eso – Bouw is een kleine renovatie firma uit Mariakerke Gent, de zaakvoerder is meewerkend patroon en sluit de werken steevast af met de vraag of er nog opmerkingen zijn.

Enkele raadgevingen

Tips om wateroverlast aan een plat dak te vermijden

Regen komt helaas vaak voor in België met steeds vaker extremere onweersbuien. Hoe kan je ervoor zorgen dat je geen last krijgt van wateroverlast? Begin met goed onderhoud.

Je plat dak onderhouden doe je het best in de herfst of in de winter. Bladeren, takken, mos kunnen de afvoeren van je dak verstoppen. Het is dus belangrijk om af en toe je plat dak een onderhoudsbeurt te geven. Hoe kan je zelf je plat dak onderhouden?

Reinig het dak.

Reinig de dakgoot.

Controleer de afwerking.

Herstel blazen.

Verwijder mos van het dak.

Maak de water afvoeren vrij.

Zorg voor een regenwaterbuffer.

Maak je plat dak vrij van grote plassen.

Kijk de waterdichting na.

Breng een beschermlaag aan.

Kleine herstellingen hebben tijd nodig om te drogen. Begin dus niet met een onderhoud indien het gaat regenen. Volg goed de gebruiksaanwijzing van gebruikte producten. Bewaar de producten steeds op een koele en droge plaats.

Zijn de herstelpogingen te omslachtig geworden?

Dan kunnen wij u misschien verder helpen.

Uw plat dak laten herstellen of vernieuwen in Gent

Is uw plat dak beschadigd? Of helemaal aan vernieuwing toe? Een plat dak vernieuwen biedt tal van voordelen! Er bestaan verschillende wijzen om uw plat dak te vernieuwen. Vraag eso-bouw een plaatsbezoek aan. Allereerst voeren wij een inspectie uit van uw plat dak. Nadien overlopen wij samen met u de verschillende opties om uw plat dak te vernieuwen.

Welke dakbedekking kiezen voor uw platform?

Roofing op het platform

detail afgewerkt plat dak achterbouw tuin in gent
Roofing of dakleer is een van de meest populaire dakbedekkingen voor platte daken. Het heeft een relatief lage prijs, een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk. Het wordt voornamelijk gebruikt als dakbedekking op platte daken, maar kan in principe ook op een licht hellend dak geplaatst worden.

Roofing kun je zowel lijmen als branden. Branden moet veilig gebeuren, je hebt de nodige ervaring werken met een brander nodig.

De levensduur van roofing is gemiddeld 20 à 40 jaar. Natuurlijk is veel afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing, het merk en het onderhoud. Wil je zeker zijn van een zo lang mogelijke levensduur van jouw roofing dak? Dan laat je de plaatsing dus beter over aan een gespecialiseerde vakman. 

EPDM op platform

Een populair alternatief voor roofing is EPDM. Dat wordt ofwel in stroken geplaatst (zoals roofing) ofwel op maat gemaakt waardoor het in één stuk geplaatst wordt zonder naad. Dat verkleint het risico op lekkages. EPDM ziet er ook wat verfijnder en esthetischer uit dan roofing. Het is wel iets duurder.
EPDM is een synthetisch rubber dat gemaakt wordt door polymerisatie van Ethyleen, Propyleen en een Dieen Monomeer. Deze dakbedekking heeft een zeer hoge elasticiteit. Het wordt niet beïnvloed door ozon en UV-stralen en heeft geen last van zure regen. Een EPDM dak heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar.

PVC op het dak

Een andere soort dakbedekking voor platte daken is PVC. Deze kunststof wordt met behulp van lijm of een heteluchtpistool aangebracht op het platte dak. PVC is zeer geschikt voor het waterdicht afsluiten van platte en hellende daken.

Het is bovendien in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het grote nadeel van PVC is de levensduur. De folie is na enkele jaren gevoelig voor scheuren. Een PVC dak heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 40 jaar.

Groendak

Een groendak is een dak dat is aangepast voor begroeiing met vegetatie. Op een groendak worden speciale begroeiings- en drainagelagen aangebracht waardoor beplanting goed kan groeien en het overtollige regenwater vlot afgevoerd kan worden.

Een groendak is een nieuw alternatief voor een plat dak. Het buffert water. Bovendien is het tijdens de zomer koeler in huis en op het dak dankzij het groendak. Daarnaast is het luchtzuiverend en goed voor de biodiversiteit! Een groendak heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar.

Isoleren

Plat dak isoleren. Welke isolatiemethode kiezen?

Welke isolatiemethode is het meest geschikt voor mijn plat dak? Welk isolatiemateriaal wordt daarbij best gebruikt? Kan ik zomaar isoleren of moet de dakconstructie eerst vernieuwd worden? … Wil je bij de renovatie van je plat dak isolatie plaatsen, dan laat je je best adviseren door een gespecialiseerde dakwerker. Deze bespreekt met jou de verschillende mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

En dat is niet alles… Wij werken enkel met kwalitatieve isolatiematerialen en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Vrijblijvend offertes aanvragen kan via onze contactpagina.

Vraag offerte aan

Premies

Premies voor renovaties aan dak.

Gaat u uw dak renoveren of verbouwen? Dan komt u in aanmerking voor één of meerdere premies of financiële voordelen. Zowel de verschillende overheden, de netbeheerders, de gemeenten als de provincies geven premies. Of u in aanmerking komt voor een premie of voordeel hangt af van een aantal voorwaarden. Die voorwaarden zijn specifiek per premie. Meer informatie vindt u hier.

Nog enkele tips.

Aandachtspunten bij vernieuwen van plat dak.

Bij het renoveren van een plat dak komt heel wat kijken. Met welke aandachtspunten hou je best rekening? We zetten enkele tips op een rij:

  1. Kies voor extra lichtinval: wil je meer natuurlijke lichtinval in je woning? Laat tijdens de renovatie van je plat dak dan ook een dakkoepel of een lichtstraat plaatsen. Zo klaart je woning letterlijk en figuurlijk op en geniet je van een groter wooncomfort.
  2. Denk aan de afwatering: is de hellingsgraad van je plat dak niet optimaal, met diepe en grote waterplassen tot gevolg? Dan kan een dakwerker bijvoorbeeld isolatie met afschot plaatsen. Zo vloeit het water makkelijker weg naar de riool of je regenwaterput.
  3. Hou rekening met de verhoging van je plat dak: bepaalde dakwerken, zoals het isoleren van een plat dak langs buiten, leiden tot verhoging van je dak. Het is dus mogelijk dat je ook je dakranden, dakkoepel, … zal moeten laten verhogen.
  4. Laat je dakgoten en zinkwerk controleren: de renovatie van platte daken is een ideaal moment om ook de dakgoten en het zinkwerk te laten nakijken. Zo ben je zeker dat je je voor een lange tijd geen zorgen meer moet maken over je plat dak.
  5. Creëer extra woonruimte op je plat dak: wil je graag een dakterras of een daktuin creëren? Hou daar dan rekening mee als je je plat dak laat renoveren. Laat een dakwerker ook controleren of je dakconstructie hiervoor wel stevig genoeg is.

Geschiedenis van platte daken.

De evolutie van het dak begon ongeveer 2500 jaar geleden bij de Romeinen. Tegenwoordig kan men allerlei technologische snufjes bedenken voor de renovatie van een dak, maar vroeger was dit ondenkbaar! Daken werden toen van dierenhuid gemaakt. De daken van hutten werden bijvoorbeeld gebouwd met de huid van mammoeten.

De romeinen waren de eerste die gebruik maakten van bakstenen, leien en dakpannen.

Vanaf het jaar 1500 konden de eerste gegolfde dakpannen bewonderd worden in België en Nederland.

De geschiedenis van platte daken gaat minder ver terug in het verleden. Platte daken zijn ongeveer 200 jaar oud. Tijdens de industriële revolutie werd er voor het eerst geëxperimenteerd om platte daken waterdicht te maken.