platdak herstellen gent, reclame bovenop dak.

Algemene bouw en verbouwpremies

Bouw- en verbouwpremies in Vlaanderen

Als je plannen hebt om te bouwen of te verbouwen in Vlaanderen, heeft de Vlaamse overheid een aantal aantrekkelijke premies beschikbaar gesteld om je te ondersteunen. Of je nu een gloednieuw huis bouwt of een bestaande woning renoveert, er zijn verschillende mogelijkheden om van deze financiële voordelen te profiteren.

Nieuwbouw premie

Voor nieuwbouw zijn er twee premies waar je gebruik van kunt maken:

  1. E-peilpremie: Deze premie wordt toegekend aan woningen met een E-peil van maximaal 30. Het exacte bedrag hangt af van zowel het E-peil als het type woning.
  2. Vermindering van de onroerende voorheffing: Woningen met een E-peil van maximaal 20 ontvangen een vermindering van 50% op de onroerende voorheffing, terwijl woningen met een E-peil van maximaal 15 zelfs een volledige vermindering van 100% krijgen.

Renovatie premie

Voor renovatie zijn er diverse premies beschikbaar, waaronder:

  1. Mijn VerbouwPremie: Deze premie is bedoeld voor energiebesparende renovatiemaatregelen en varieert afhankelijk van het inkomensniveau en de genomen maatregelen.
  2. EPC-labelpremie: Woningen met een energielabel A of B komen in aanmerking voor deze premie, waarvan het bedrag afhangt van het woningtype.
  3. Sloop- en heropbouwpremie: Voor de sloop en heropbouw van woningen die voldoen aan de energienormen, wordt een premie toegekend op basis van de grootte van de woning.
  4. Vermindering van de onroerende voorheffing na ingrijpende energetische renovatie: Na een ingrijpende energetische renovatie met een energielabel A of B ontvang je een vermindering van 50% op de onroerende voorheffing.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een premie, moet je voldoen aan specifieke voorwaarden, die variëren per premie. Belangrijk is dat de woning zich in Vlaanderen bevindt en dat de renovatie of nieuwbouw wordt uitgevoerd door een erkende aannemer.

Meer informatie

Voor uitgebreide informatie over bouw- en verbouwpremies in Vlaanderen kun je terecht op de officiële website van de Vlaamse overheid.

Conclusie

Met het aanbieden van diverse premies moedigt de Vlaamse overheid bouw- en verbouwprojecten aan. Het is verstandig om bij het plannen van jouw project te informeren naar de beschikbare mogelijkheden, aangezien deze premies aanzienlijke besparingen kunnen opleveren.